Borrajongók paradicsoma, az olasz
csizma sarka, s annak is Keleti oldala,
Puglia
Csatlakozz gasztronómiai kalandunk
egyik állomásához.
Délolasz ízek a Csaka Pincében!
Puglia nem más, mint az olasz csizma keleti oldalán elhelyezkedő borvidék. Itt csap össze a buja dombok és a tenger illata, mely megkoronázza borainak ízvilágát. Nem csak a szemnek, a léleknek is feltöltődés minden itt töltött idő. Ma elhozzuk nektek, az olasz gasztrokaland nyújtotta élvezetet. Szálljatok fel a Csaka Pince képzeletbeli járatára és élvezzétek annak első állomását.
Edőcs Gábor a pince Chefje és Polgár Géza Sommelier idegenvezetésével bemutatjuk Délolasz vacsoránkat, melyhez koccintsunk üdvözlés képpen a Fantini - Rose Spumante / Puglia borával.
Első fogásunk előtt kalandozzunk el egy kicsit. Engedjétek meg, hogy elmerüljünk Bassa Murgia e Valle d’Itria vidékén.
Baritól délre, Brindisi és Lecce tartományok határáig található területeket öleli magába. A talaj általában sík és a klíma sem változékony. Azonban a történelem során két különböző borkészítési gyakorlat alakult ki, amelyben eltér Bassa Murgia és Valle d’Itria. Az előző a kékszőlőnek, míg az utóbbi zóna a fehérszőlőnek adnak otthont. Talajtani szempontból karsztos, mészkőmorzsalékos és agyaggal kevert területek vannak. A vörös talajból a fehér mészkövek darabjai bukkanak fel a felszínen. A tengerszint felett 350 és 420m között vannak az ültetvények. Érdekesség még, hogy kis családi minibirtokok rendezkedtek be a Valle d’Itria területeire, ahol évezredes hagyomány szerint ültetik a fehérszőlőtőkéket.
Ehhez a vidékhez első ajánlatunk nem más mint:
1-Rost fogas sáfrányos rák rizottóval --> Pipoli - Greco & Fiano / Basilicata
Következő fogásunk előtt, egy pillanatra csukjátok be szemeteket és érezzétek ahogy a szellő az arcotokba fújja
Magna Grecia illatát.
A Murge lejtőitől a Taranto síkságig és a Jón-tenger partjáig húzódik a Magna Grecia. A vidék egyértelműen emlékeztet arra, hogy a VII. században a görög gyarmatosítás központja volt. A tenger közelségének köszönhetően mediterrán az éghajlat, gyakori a szélmozgás, ami megakadályozza a betegségek terjedését a szőlőben. A sík területeket egy-egy kisebb domb tarkítja. Talaja úgynevezett vörös föld, amely túlnyomórészt agyagos, homokos. Itt található a történelmi borkészítés epicentruma, valamint itt helyezkedik el Manduria vidéke, amely az egyik leghíresebb eredetvédett területe Puglianak (Primitivo di Manduria)
A primitivo mellett a negroamaro is elsődleges szőlőfajta a Magna Greciaban.
A szüret időpontja mind a két szőlőfajta esetében kiemelkedő fontosságú. A primitivo korai érésű fajta, nevében is szerepel, ezért érdemes nem későn leszedni, mert alkoholossá válhat a bora. A negroamaro jól alkalmazkodik az itteni klimatikus viszonyokhoz, általában könnyedebb bor készül belőle..
Ajánlatunk hozzá, második fogásként nem más, mint
2-Lencseropogós mustáros csirke piccata --> Pipoli - Rose / Basilicata
A napfényes Salentohoz értünk, kalandunk egyik fő állomásához.
Vagy más néven Salento-félsziget, ugyanis körülöleli a Jón- és az Adriai-tenger ezt a földrészt. A területeket sok napfény éri az év során, amelyeknek éghajlata mediterrán.
A tenger kedvező hatása itt is érvényesül, az állandó szélmozgás megakadályozza a betegségek elterjedését a szőlőben. A talaj agyagos, de néhány helyen a mészkővel keveredik. Gazdag az ásványi anyag tartalma, jó vízelvezetésű, köves vörös talaj a jellemző, így változatos a szőlő termése, egyedi, karakteres borok születhetnek.
A fő szőlőfajta Salento területein a negroamaro, amely különleges minőségű, egyedi borokat képes adni ezen a mediterrán vidéken. Gyakran házasítják össze malvasia neraval, így készül az egyik leghíresebb helyi házasítás a Salice Salentino.
Tányérotokon pedig nem más, mint
3-Marhapofa capris gyöngyhagyma szósszal, korianderes burgonyalepénnyel --> Vigneti Salento I Muri Primitivo / Puglia
Sziklás sivatagi kalandunk végállomásként Murgeban:
Úgynevezett négyzet alakú plató Puglia közepén. Basilicata határától kezdődik majd elhúzódik nyugati irányban egyészen Bariig. A teljes területe 4000 km. Három különböző részzónát különítenek itt el: Alta Murgia, Minervino Murge és Gravina di Puglia. A terület különlegessége, hogy úgy néz ki, mint egy sziklás sivatag, ami tele van víztartó rétegekkel, repedésekkel. Ez határozza meg a Castel del Monte talaját is, ahonnan a legtöbb DOCG kategóriába sorolható bor kerül forgalomba Puglia tartományból. Az itteni éghajlatta hatással van a tenger is, amely enyhíti a teleket és a nyári forróságot.
4- záró fogásunk, mely mai utazásunk végét jelenti: Cannoli siciliani -->Vigenti Vulture - Sensuale Moscato / Basilicata
Jegy ár: 12900Ft/fő, mely tartalmazza a menüt, a borkülönlegességeket,
a kávét és az ásványvizet, valamint azt az élményt,
melyet délolaszország borvidéke adhat nekünk.
Látogass el hozzánk:
https://csakapince.hu/
Kövess minket:
https://www.facebook.com/csakapince/
(köszönjük a segítséget a boraszportalnak)